Cum sa ne ferim de gripa?

Cum sa ne ferim de gripa?

Diferente si asemanari intre gripa porcina si gripa sezoniera, obisnuita

Ce este gripa?
Gripa este o infectie respiratorie viralã acutã, cauzatã de virusul gripal. Datoritã complicatiilor destul de serioase ale gripei, ce pot duce la deces, ea nu trebuie confundatã cu o simplã rãcealã (guturaiul). Exista foarte multe radacini de virusuri care se schimba de-a lungul timpului. Virusul gripal poate fi clasificat ca Gripa de tip A, B sau C.

Cum se transmite gripa?
Gripa se transmite pe cale aerianã, dar nu numai. Mai precis, persoana infectatã imprãstie în jurul ei prin strãnut, tuse sau chiar vorbit, picãturi foarte mici de salivã sau secretii nazale, care sunt infectate cu virusul gripal. Dacã aerul care contine aceste particule infestate este inhalat de alte persoane, are loc infectia. O altã modalitate de transmitere a gripei o reprezintã contactul direct cu bolnavul sau cu obiectele personale ale bolnavului care sunt contaminate cu secretiile sale nazofaringiene.

Care sunt simptomele gripei?
Este bine de cunoscut faptul cã gripa debuteazã în mod brusc. Ea se manifestã prin simptome cum sunt:  1.febra ridicatã (între 38-40 grade celsius);  2.obosealã, slãbiciune si epuizare fizicã (destul de accentuate);
3.dureri musculare si articulare (destul de accentuate);  4.stare generalã alteratã (stare de “rãu”, disconfort, indispozitie); 5.dispnee (respiratie greoaie, uneori senzatie de lipsã de aer);  6.tuse seacã (fãrã expectoratie muco-purulentã, caz în care ar fi complicatã deja cu o pneumonie bacterianã);  7.rinoree (secretii nazale, dar mai fercvent înfundarea nasului) 8.cefalee (dureri de cap, care poate fi destul de puternicã);  9.dureri de gat
10.inapetentã (lipsa poftei de mancare);  11.greturi si vãrsãturi (uneori)
În primul rând, virusul infecteazã cãile respiratorii superioare (nas si gât), apoi poate infecta si plãmânul.

Ce putem face pentru a ne feri de gripa porcinã?
Se pot lua mai multe mãsuri de preventie, dintre care se pot enumera:
evitarea aglomeratiilor si multimilor (mijloace de transport în comun, magazine, cafenele, baruri, discoteci, restaurante, cluburi etc)
evitarea cãlãtoriilor (în zonele afectate de gripã); -acoperirea gurii si a nasului (cu o batistã personalã în timpul tusei sau strãnutului) -purtarea mãstii de hârtie (este mult mai eficientã purtarea mãstii de cãtre bolnavul deja infectat, pentru a preveni rãspândirea virusului prin tuse, strãnut, vorbit)
-cunoasterea simptomelor gripei (permite identificarea unor persoane potential infectate cu virusul gripal, si ca urmare evitarea contactului cu aceste persoane) -evitarea contactului cu persoanele bolnave de gripã
-spalarea mâinilor cât mai des cu apã si sãpun, mai ales dupã frecventarea unor locuri publice cum ar fi centrele medicale sau farmaciile, unde pot exista persoane contaminate (evitarea atingerii gurii, nasului si ochilor cu mâna nespãlatã) -întãrirea imunitãtii (cresterea capacitãtii de apãrare a organismului împotriva infectiilor)
Vaccinarea antigripalã este destul de controversatã datoritã faptului cã virusul gripal îsi modificã rapid structura antigenicã, ceea ce face vaccinul mai mult sau mai putin ineficient, iar în al doilea rând nici vaccinul nu este lipsit de efecte secundare. Pentru a putea fi fabricat un vaccin, este nevoie de cel putin 4-6 luni de la aparitia primelor cazuri de gripã, timp necesar pentru izolarea exactã a tulpinii de virus care a provocat gripa, fabricarea vaccinului, distribuirea lui în farmacii etc. În plus, este nevoie de cel putin 2 sãptãmâni de la administrarea vaccinului pentru ca organismul sã sintetizeze anticorpii împotriva virusului pentru a oferi protectie. In tot acest timp organismul va trebui sã lupte singur prin alte metode, pentru a preveni infectia cu virusul gripal.

Ce trebuie sa facem dacã ne imbolnãvim de gripã?
Dacã constatam cã apar în mod brusc simptomele gripei, trebuie sã luãm urmatoarele mãsuri: – sã ne izolãm la domiciliu (dupã care vom anunta imediat medicul) – sã purtãm masca de protectie care sã acopere atât gura cât si nasul, inclusiv la domiciliu (pentru a nu infecta si alte persoane din jurul nostru) – sã ne prezentãm de urgentã la medic (la medicul de familie, iar în lipsa lui la un spital/sectie de boli infectioase) – sã bem foarte multe lichide (cel putin 2-3 litri/zi) – sã ne odihnim (izolarea sub supraveghere medicalã si repaosul la pat pe durata bolii sunt recomandate) – sã se respecte medicatia simptomaticã recomandatã de medicul curant (antipiretice pentru a scãdea febra, picãturi nazale pentru nasul înfundat, hidratare corespunzatoare, antiinflamatoare, antivirale etc) – sã evite automedicatia (pacientul nu trebuie sa se trateze singur, deoarece pot surveni erori grave cu complicatii serioase) – sã se respecte toate recomandãrile medicului curant

In cât timp se vindeca gripa?
Cam în 3-4 sãptãmâni, dacã nu existã alte complicatii.

Care sunt complicatiile gripei?
Printre complicatiile gripei se pot enumera: bronsite, pneumonii, insuficientã respiratorie, miocardita, meningoencefalita, decesul.

Existã vreo diferentã între gripa porcina si gripa sezonierã, obisnuitã?
Nu, nu existã diferente din punctul de vedere al simptomatologiei si evolutiei. Singura diferentã se referã la structura virusului, prin faptul cã virusul gripal din gripa porcina are o altã structurã antigenicã. Se cunoaste faptul cã virusul gripal îsi modificã foarte rapid structura antigenica de la un sezon la altul, generându-se o nouã tulpinã de virus. Tocmai din acest motiv este dificil de preparat un vaccin eficient. Deci este vorba doar de o altã tulpina de virus gripal (A/H1N1), în rest simptomele si evolutia gripei sunt asemanatoare.
În cazul unui virus cu totul nou (rezultat în urma unei mutatii genetice), pentru care nu existã imunitate în rândul populatiei, rata deceselor poate creste în cazul unei pandemii. Aceasta depinde si de virulenta acestui agent patogen, dar si de rezistenta organismului la infectii a persoanelor în cauzã (starea imunitãtii).

Gripa porcina se transmite prin consumul de carne de porc?
Nu. Gripa porcina nu se transmite prin consumul de carne de porc preparatã termic. Ea se transmite pe cale aerianã sau prin contactul direct cu bolnavul sau cu obiectele lui contaminate de propriile sale secretii.

Sursa: publiconline.ro

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
  • RSS
  • Twitter
  • Facebook