Pedichiura medicala

Pedichiura medicala

– Ce înseamnă pedichiura medicală?
Când vorbim despre pedichiură medicală, ne referim la soluţionarea, tratarea problemelor unghiale şi a pielii picioarelor. Aici nu este primordial aspectul estetic, chiar nu se recomandă lăcuirea unghiilor.

– Chiar este atât de importantă sănătatea picioarelor?
Bineinţeles! Foarte multe persoane nu pun suficient accent pe îngrijirea corectă a membrelor inferioare, mai ales iarna când ele sunt ascunse în încălţămintea adecvată anotimpului. Deşi un specialist bun, o pedichiuristă devotată, în unele cazuri împreună cu un medic, poate face minuni cu degetele chiar rămase fără unghii, cu unghiile micotice sau cu alte probleme cu care se pot înfrunta. Este important să începem tratarea lor încă din sezonul rece când se agravează mai uşor.
Lideri în problemele membrelor inferioare sunt unghiile încarnate – cu ceea ce persoana în cauză se îndreaptă tradiţional spre un cabinet de chirurgie, cu toate că o pedichiuristă specializată în pedichiura medicală poate ajuta fără a produce leziuni la nivelul lamei şi a matricei unghiale.

– Din ce cauză se încarnează unghiile?
Încă din fragedă copilărie trebuie să fim foarte atenţi la alegerea şosetelor, a încălţămintei şi la fel, mare atenţie trebuie acordată tăierii corecte ale unghiilor. În copilărie şi tinereţe tăierea incorectă atrage după sine această problemă, care mai târziu se agravează datorită încălţămintei prea înguste, a loviturilor repetate puternice (fotbal), apăsării continue (pantofi cu toc înalt în care alunecă piciorul în faţă).
În general persoanele care se confruntă cu această problemă sunt îndrumate la chirurgie, unde se îndepărtează unghia în totalitate sau se „faţetează” lateralele, după care de obicei nu mai creşte unghia sănătoasă.
O altă problemă foarte răspândită şi mutilantă cu care se confruntă foarte multe persoane este onicomicoza, ceea ce înseamnă ciuperci la unghii.

– Cum se instalează?
La început pe unghie apare doar o pată de culoare, care apoi creşte, treptat se îngroaşă. Nu ne deranjează, nu ne doare, doar este urâtă, devine din ce în ce mai rigidă, va fi din ce în ce mai greu de tăiat (mai ales dacă avem şi câteva kilograme în plus în zona abdominală). În timpul verii suntem tentate să folosim oje din ce în ce mai închise la culoare pe unghiile din ce în ce mai groase. Bărbaţii cu asemenea probleme nu mai poartă vara sandale, sau dacă totuşi, numai cu şosete. Vine iarna, le ascundem în două-trei perechi de şosete în cismele de vinil, şi stând cu ele 10–12 ore pe zi, ne mai şi udăm stând în staţia de tramvai sau – de ce nu? – în staţia de taxi (când plouă oricum nu este niciunul liber). Apoi când vine primăvara nu ne mai recunoaştem unghiile, şi alergăm de colo-colo, ne mai ştiind ce avem de făcut.

– Cum se tratează micozele unghiale?
Această afecţiune nu se tratează chirurgical deoarece extirparea unghiei nu rezolvă problema de bază, ciuperca nu dispare, din contră, este mult prea posibilă suprainfectarea rănii produse, complicându-se astfel şi mai mult. În cazuri foarte agravate de micoză este indispensabilă colaborarea pedichiuristei cu un medic dermatolog, şi invers, pentru a obţine rezultate cât mai bune.
Aici trebuie amintit şi subliniat faptul că, unghia bolnavă nu îşi schimbă structura imediat ce se aplică pe ea vreun medicament. Ea începe să crească sănătoasă din acel moment, crescând uşor se schimbă treptat. Unghia de la degetul mare al piciorului are nevoie de aproximativ 12 luni pentru a creşte de la matrice până la capătul liber.

– Ce se întâmplă cu călcâiele?
Aceasta este o altă problemă foarte răspândită. Este un cerc vicios: „Persoana” are pielea foarte uscată, la început foloseşte acasă după baie piatra ponce (sau chiar o bucată de bolţar – seamănă leit), se freacă bine pe călcâi, în urma căruia pielea devine franjurată, chiar dacă nu este vizibil, apoi se usucă şi mai tare. După aceasta, „Persoana” se programează la pedichiură, unde o pune cu picioarele în apă caldă cu săpun, se înmoaie bine şi îi răzuie bine cu lama sau cu polizorul până când i se îndepărtează toată pielea îngroşată, chiar şi acela de protecţie, apoi pleacă acasă. Acasă de ce să se mai îngrijească cu o cremă adecvată? Pielea se uscă şi mai tare, apoi crapă – şi totul începe din nou.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
  • RSS
  • Twitter
  • Facebook