Ingrijirea tenului masculin

Ingrijirea tenului masculin

Simt nevoia de a-mi lua revanşa în urma articolului din numărul trecut, fiindcă am fost puţin ironică în ceea ce priveşte îngrijirea personală, vorbind despre gafele făcute de către unii reprezentanţi ai sexului tare. Acum hai să vorbim puţin mai serios despre ce ar trebui să faceţi, dragi domni, pentru că şi pielea voastră are nevoie de mai mult decât spuma de bărbierit şi aftershave-ul drag folosit.

În pielea bărbaţilor se petrec reacţii metabolice diferite faţă de tenul femeilor, din acest motiv au nevoie de o altfel de îngrijire. Glandele sebacee (produc grăsime) şi sudoripare nu sunt doar în număr mai mare, dar sunt şi mai mari decât la femei; testosteronul stimulează şi mai mult producerea de sebum, motiv pentru care tenul bărbaţilor este mai gras şi cu porii mai dilataţi.

Totuşi, cea mai mare diferenţă dintre pielea bărbaţilor şi a femeilor (bine-nţeles în favoarea bărbaţilor☺) o găsim la nivelul ţesutului conjunctiv şi al ţesutului adipos. Numărul fibrelor de colagen care fixează pielea în cazul bărbaţilor este dublu, iar celulele adipoase (de grăsime) sunt mai mici decât la femei. V-am relatat doar câteva exemple de diferenţe, care arată clar de ce aveţi, dragii mei domni, nevoie de o altfel de îngrijire dacât consoartele voastre.

Dragi mămici şi tătici,pielea băieţilor voştri este mai predispusă la acnee decât pielea fetelor. În adolescenţă, când apar primele fire de mustăţi şi barbă, apar şi primele coşuri: bărbierindu-se îşi întind bacteriile pe toată faţa, iar coşurile se extind. Până la instalarea hormonală matură pielea lor are nevoie de o îngrijire foarte atentă şi riguroasă, nu odată combinată cu consult dermatologic şi cosmetic.

Mai târziu intraţi în febra solariilor, pielea voastră şi aşa groasă se va îngroşa şi mai mult – aveţi nevoie şi voi de peelinguri faciale. Straturile cornoase se îndepărtează cu ajutorul substanţelor mecanice (perii, creme cu nisipuri fine, sare, zahăr, sâmburi măcinate) sau cu soluţii chimice.

Fără îndepărtarea celulelor moarte nicio cremă hidratantă nu va ajunge la destinaţie, în celulele vii. Crema va fi înghiţită chiar de către stratul cornos!!! – folosirea ei fiind de prisos.

Ce tip de piele aveţi?

Fiecare tip de piele reacţionează altfel la stimulul extern. O diagnostizare personală poate să vă ajute în alegerea produsului potrivit.

Piele uscată

– îi lipseşte aspectul de odihnit: cu tendinţă de „ofilire” – deshidratat, degresat sau ambele,

– se descuamează foarte repede, palid cu tendinţă spre riduri, în special în zona ochilor.

Pielea mixtă

– cu zone grase şi foarte uscate: celebra zona T – frunte, nas, bărbie – lucioasă, cu porii dilataţi, obrajii uscaţi.

Pielea sensibilă

– are nevoie de atenţie sporită.

Efectele mediului, ca soarele, vântul, frigul au ca rezultat înroşirea, iritarea pielii. Pielea fiind mai subţire apare mai uşor rozaceea (capilare dilatate). Sensibilitatea sa poate produce alergii, care se pervin cu folosirea produselor fără adaosuri de parfum şi coloraţi.

Pielea închistată

– secreţia de sebum în exces face pielea lucioasă, acneică şi inflamată. Pentru a reda aspectul de proaspăt şi curat este foarte importantă lupta împotriva bacteriilor, reducerea secreţiei de sebum şi închiderea porilor.

Îngrijirea pielii nu este doar o chestiune cosmetică-estetică, ci are rol de prevenire.

line
footer
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes
  • RSS
  • Twitter
  • Facebook